Waterkwaliteit, decor en verlichting

Kunst met water is een toevoeging op de moderne architectuur. Met water en licht wordt een accent gezet en het geeft nieuwe ruimtelijke invloeden. Dit in een sportieve omgeving zoals een golfterrein of in de buurt van bedrijfsgebouwen. Alles staat of valt met een professionele aanpak voor helder water en watervormgeving.

Aquastyle heeft daarvoor samen met Oase een Lake Management Programma, het “waterkeeper system” ontwikkeld. Dit systeem zorgt voor een heldere vijver. Indien gewenst met een fontein wat een visite kaartje is voor de omgeving. Door gebruik te maken van licht geeft u er daar een extra dimensie aan. (Klik hier voor fonteinen)

Een goede waterkwaliteit is een “must” voor vissen en natuurlijke omgeving.

Op de innerlijke schoonheid komt het aan

Ook bij water geldt dat de echte schoonheid van binnenuit komt. Dit wordt bepaald door veel factoren: bijvoorbeeld door afval van vissen en watervogels, meststoffen en bladval. Dit veroorzaakt algen en bodemslib waardoor zuurstofgebrek ontstaat en het water snel slechter wordt.

Watermanagement

Aanpak van slecht water

Zuurstof
Bij veel problemen in het water speelt zuurstof(gebrek) een belangrijke rol. Door gebrek hieraan ontstaat veralging en bodemslibvorming. Dit kan verholpen worden door stevige circulatie en toevoeging van zuurstof zodat afbraak (oxidatie) plaatsvindt.
Snelle inzet van een beluchter voorkomt sterfte van vissen en draagt bij aan gelijke watertemperatuur . Hierdoor wordt het water zuurstofrijker en hebben vissen direct kans op overleving. Dit kan door een beluchter zonder decor en met decor.

Zuurstoftoevoeging zonder decor
Dit kan goed opgelost worden door plaatsing van de Aqua air 250 drijvende beluchter. Deze brengt voldoende zuurstof en beweging in het water met een inhoud tot 250.000 ltr. Bij grotere vijvers kunnen er meerdere geplaatst worden.

Door een bewegende zuurstof injector wordt de vijver optimaal belucht. De beluchter is eenvoudig zelf te plaatsen (28 kg) en draait op 230 volt en heeft een verbruik van 650 watt. Kabellengte is 30 mtr. Grotere beluchters voor grotere vijvers en meren zijn ook verkrijgbaar.

Deze beluchters kunt u direct in de webshop van Aquastyle kopen.

Zuurstoftoevoeging met decor

Een combinatie van schoonheid en beluchting is een aanwinst voor de omgeving.

Wide trumpet High trumpet Arch


Trumpet geiser – zout water fontein 1,4 kw 230 volt

Overmatige algengroei

Overmatige algen groei komt vaak door overbemesting. De belangrijkste voedingsstof (mest) die dit veroorzaakt is fosfaat en stikstof. Zodra deze meststof minder in het water aanwezig is vermindert de groei van algen. Om deze meststoffen te verminderen is er Oase Phosless ontwikkelt. Phosless Ca is een wit poreuze calcium mineraal dat de fosfaten en zware metalen bindt. Phosless FS is een bruine poreuze mineraal die effectief Fosfaat en Sulfiet bindt. De verpakking is per 2,5 ltr. Dosering is 1,25 mg per liter.
6 combinatie pakketten van 2,5 (totaal30 ltr) is voldoende voor een vijver van 600.000 ltr.

Bodemslib

Bodemslib ontstaat door neerslag van blad en afval van vissen en vogels. Uitbaggeren is een van de mogelijkheden om dit te verwijderen, echter dit verstoort de waardevolle samenstelling van de vijver en de rust. Bij een vijver in de buurt van bomen moet dit regelmatig worden herhaald. Een teveel aan bodemslib in een vijver kan de doorstroming van het water hinderen. Bovendien verslechtert het bodemslib de waterkwaliteit. Het water wordt troebel door opwerveling van bodemdeeltjes en waterplanten kunnen zich niet goed ontwikkelen. Daarnaast neemt het water teveel voedingsstoffen op uit het bodemslib. Bij warm weer kan er stank ontstaan en soms is er sprake van vissterfte door gebrek aan zuurstof.

De afbraak van bodemslib wordt bevorderd door toepassing beluchting en speciale bacteriƫn geeft een turbo effect. De afbraak van dode biomassa wordt snel uitgevoerd. Een emmer van Bacto plus Lm 10 ltr is voldoende voor een vijver van 250.000 ltr.

Algengroei en bodemslib voorkomen

Door val van blad van de bomen en struiken ontstaat snel bodemslib. Dit kan verminderd worden door een skimmer te plaatsen. Het type skimmer is afhankelijk van de windrichting de diepte en de plaats van de vijver. Bij een diepte van 35 tot circa 53 cm is de Profiskim ideaal. Bij een grotere diepte is de drijvende skimmer 250 LM perfect.

De drijvende skimmer 250 LM compleet met pomp

Het teveel aan voedingsstoffen dat ongewenste algengroei veroorzaakt komt via het oppervak in de vijver terecht. De afzuiging van de vijver is daarom dus een belangrijk onderdeel van de verzorging van de vijver. De Oase Profiskim 100 van Aquastyle is een uitstekende partner in het schoonhouden van de vijver. Bovendien is het er een met een grote aantrekkingskracht, want zijn grote doorsnede zorgt voor 6000 tot 12000 liter doorgestroomd water per uur.

Oase Profiskim 100: een type met grote aantrekkingskracht

Een vis-, een koi- of een zwemvijver: Het teveel aan voedingsstoffen, dat ongewenste algengroei veroorzaakt komt via het oppervlak in de vijver terecht. De afzuiging van het oppervlak is dus een van de belangrijkste elementen van het filteren. Want zo wordt van het begin af aan voorkomen dat het overschot aan voedingsstoffen in de onderste lagen van het vijverwater terechtkomt. Zijn grote doorsnede zorgt voor 6000 tot 12000 liter doorgestroomd water per uur en de RVA filterkorf kan 12 liter grof vuil pompen.
De korf kan gemakkelijk verwijderd worden om hem leeg te maken en vervolgens weer terug te plaatsen. De PROFISKIM 100 is hoofdzakelijk ontwikkeld om te worden ingezet in laagwaterzones met een diepte t/m 55 cm. Met gemak overbrugt de PROFISKIM 100 waterstandverschillen van 20 cm en is zowel uitstekend geschikt voor de inzet in gepompte als ook in gravitiefiltersystemen.